Wishlist
Начало / Новини / Виж всички държави, които продължават към финала на Евровизия 2023

Виж всички държави, които продължават към финала на Евровизия 2023

26 страни ще се борят за победа на 67-то ежегодно издание на едноименния песенен конкурс. Две песни с българска следа ще видим в събота.

12 Май 2023
Виж всички държави, които продължават към финала на Евровизия 2023

В Ливърпул, Великобритания се проведе втория полуфинал на най-престижния песенен конкурс на Стария континент - Евровизия 2023. 16 държави се съревноваваха тази вечер, за да си гарантират участие на големия финал, който е тази събота, 13 май. Въпреки, че страта ни не участва тази година, и във втората вечер на епичното шоу имаше българска следа. Певицата Blanka, която е представителят на Полша, е наполовина българка. Сънародниците ни можеха да подкрепят Blanka в онлайн гласуването по време на шоуто. Освен Полша във втория полуфинал взеха участие Дания, Армения, Румъния, Естония, Белгия, Кипър, Исландия, Гърция, Словения, Грузия, Сан Марино, Австрия, Албания, Литва и Австралия. И тази вечер водещи на шоуто бяха звездата от сериала Ted Lasso - Hannah Waddingham, певицата Alesha Dixon, украинската рок звезда Julia Saninа, както и едно от най-известните лица на британската телевизия - Graham Norton.

Държавите от втората вечер на Евровизия 2023, които ще видим и на зашеметяващата сцена в събота са Албания, Кипър, Естония, Белгия, Австрия, Литва, Полша, Австралия, Армения и Словения.

26 страни ще участват на финала, от които Голямата петорка (страната-домакин Великобритания, Германия, Испания, Италия и Франция), победителя от 2022 г. Украйна и 10 победителя от първата и втората вечер. Припомняме, че във вторник се класираха Хърватия, Молдова, Швейцария, Финландия, Чехия, Израел, Португалия, Швеция, Сърбия и Норвегия.

Акценти от полуфинала на 11-ти май, които предизвикаха най-голямо вълнение от публиката и феновете на конкурса бяха Грузия, Армения, Кипър, Австрия и Полша. По-рано през деня в ефира на The Voice излъчихме ексклузивно интервю с гръцкия представител Victor Vernicos, който разказа за проекта, с който представи страната си, но не успя да я класира за шоуто на 13-ти май.

И тази вечер феновете на Евровизия в България имаха възможността да гледат заедно излъчването на втория полуфинал на живо в София по време на втората вечер от Sofia Eurovision Party 2023. Събитието се проведе в столицата и беше с вход свободен, а вратите отвориха в 21:00 часа - 1 час преди началото на песенния конкурс. Организаторите събираха дарения за три благотворителни организации - Мати Украйна, Інсайт и United24. На 13-и май в The Steps ще е финалната вечер на българското събитие за Евровизия. На събитието феновете ще могат да проследят големия финал, а след това ще има концерт и парти с артисти и хитове от Евровизия. 

Вторият полуфинал на Евровизия 2023:

евровизия евровизия 2023 eurovision 2023 united by music втори полуфинал
Сподели
Свързани новини