Wishlist
Начало / Новини / Ето кои държави продължават към финала на Евровизия 2023

Ето кои държави продължават към финала на Евровизия 2023

Rita Ora бе специален гост, представителката на Швеция Loreen взриви публиката с „Tattoo”, а в песента на Чехия имаше рап част на български.

10 Май 2023
Ето кои държави продължават към финала на Евровизия 2023

Първият полуфинал на Евровизия 2023 приключи с грандиозно шоу и невероятни аудио-визуални ефекти. Специалнен гост на церемонията беше Rita Ora. Водещи на престижния песен конкурс тази година Alesha Dixon, Graham Norton, Hannah Waddingham и Julia Sanina. 15 държави се съревноваваха, за да продължат към финала на Евровизия, сред които Норвегия, Малта, Сърбия, Латвия, Португалия, Ирландия, Хърватия, Швейцария, Израел, Молдова, Швеция, Азербайджан, Чехия, Нидерландия и Финландия. Страните от Голямата петорка (страната-домакин Великобритания, Германия, Испания, Италия и Франция), както и победителя от 2022 г. Украйна продължават директно към финала. Единствените държави, които не взеха участие тази година бяха България, Северна Македония и Черна Гора, като у нас конкурсът нямаше и телевизионно излъчване.

Видео визитките на всеки представител започваха с кадри на забележителност в Украйна, заснета с 360-градусова камера, които се преливаха с тематични локации в страната-домакин Великобритания и след това се пренасяха в страната на всеки изпълнител. Сцената в Ливърпул разполагаше със спиращи дъха светлинни ефекти, обновени бяха и графичните елементи, използвани като преход между отделните изпълнения.

Държавите от първата вечер на Евровизия 2023, които ще видим на финала в събота, 13 май, са Хърватия, Молдова, Швейцария, Финландия, Чехия, Израел, Португалия, Швеция, Сърбия и Норвегия.

Ирландия, Малта, Азербайджан, Латвия и Нидерландия не се класираха за надпреварата през 2023-та.

Специален гост на първия полуфинал от Евровизия 2023 беше Rita Ora, която започна изпълнението си с хита "Ritual", миксирано с хитовете "I Will Never Let You Down" и последният ѝ проект "Praising You". Чаровната изпълнителка с балкански корени нажежи обстановката в Ливърпул, Великобритания, където се провежда песенния конкурс тази година.

Очаквано една от песните, които предизвика най-голяма еуфория беше триумфалното завръщане на Loreen, която беше и шведския представител в Ливърпул. През 2012 г. тя спечели Евровизия с песента "Euphoria", която се превърна и в запазена марка на конкурса. 11 години по-късно тя се появява на песенния конкурс с хита "Tattoo", който вече покори музикалните класации на Швеция, както и на редица европейски държави. Още по време на видеото, което предсатвя Loreen като участник, публиката във Великобритания избухна в бурни аплодисменти, които се чуваха през цялото ѝ изпълнение.

Друг проект, който грабна вниманието на зрителите пред екраните беше изпълнението на Noa Kirel, която представи Израел с песента "Unicorn". Тя беше подготвила гореща хореография, а песента ѝ завърши с въпроса "You wanna see me dance?" (бел. ред. в превод "Искате да ме видите как танцувам?"), след което хвърли микрофона и показа невероятните си движения.

В началото на церемонията водещата Alexa Dixon представи специален "25 Year Rap Up", в компанията на представителите от Норвегия и Малта и техните делегации.

Въпреки че България не участваше на Евровизия 2023 г. и първият полуфинал не беше излъчен в българския телевизионен ефир, зрителите можеха да гледат шоуто в YouTube канала на песенния конкурс. В едно от изпълненията все пак "напомнихме" за съществуването си, благодарение на Vesna и проектът "My Sister's Crown". Представителите на Чехия имаха рап част на български в тяхното изпълнение.

Фенове на Евровизия в България имаха възможността да гледат заедно излъчването на полуфинала тази вечер на живо в София по време на първата вечер от Sofia Eurovision Party 2023. Събитието се проведе в столицата и беше с вход свободен, а вратите отвориха в 21:00 часа - 1 час преди началото на песенния конкурс.

Припомняме, че Украйна спечели правото да домакинства Евровизия 2023 след победата на рап групата Kalush Orchestra и тяхната песен „Stefania”. Поради продължаващите военни действия на територията на Украйна, организаторите на конкурса от Европейския съюз за радио и телевизия взеха решение да предоставят домакинството на конкурса на Великобритания, завършила на второ  място в Торино, благодарение на Sam Ryder и неговия международен хит „Spaceman”. Мотото на тазгодишното издание на конкурса, организирано от BBC и украинската национална телевизия, е "United by music" (бел. ред. в превод „Обединени от музиката“).

Първият полуфинал на Евровизия 2023:

евровизия евровизия 2023 eurovision 2023 първи полуфинал united by music
Сподели
Свързани новини