Wishlist
Начало / Новини / Украйна спечели Евровизия 2022

Украйна спечели Евровизия 2022

15 Май 2022
Украйна спечели Евровизия 2022

66-oто издание на Евровизия зачпона с откъс от емблематичния хит на John Legend - Give Piece a Chance (бел. ред. "Дайте шанс на мира"). В надпреварата за песен на най-престижния кокурс на Стария континент взеха участие 25 страни. Със стъклена статуетка-микрофон като победител от Евровизия 2022 си тръгна Украйна с песента на Kalush Orchestra - Stefania. Те получиха общо 631 точки - 192 от вота на журито и рекордните 439 от зрителския вот.

Минути след като стана ясен победителят, президентът на Украйна Володимир Зеленський написа във Facebook профила си "Куражът ни впечатлява света, музиката ни завладява Европа! Догодина Украйна ще бъде домакин на Евровизия! За трети път в историята си. И вярвам - не за последно. Ще се погрижим един ден участниците и гостите на Евровизия да са домакини на украинския Мариупол Свободен, мирен, възстановен! Благодарим за победата оркестър Калуш и всички, които гласуваха за нас! Със сигурност не е далеч нашият печеливш акорд в битката с врага. Слава на Украйна!"

Победата, според гласовете на журито, трябваше да отиде при Великобритания (Sam Ryder - Space Man) , но гласовете на европейската публика промениха нещата. Германия остана на 25-то място с 0 точки от гласовете на журито и 6 точки от вота на публиката.

Челната десетка, след събиране на резултатите от жури и зрители, е Украйна (631 т.), Великобритания (466 т.), Испания (459 т.), Швеция (438 т.), Сърбия (312 т.), Италия (268 т.), Молдова (253 т.), Гърция (215 т.), Португалия (207 т.) и Норвегия (182 т.)

Журито в България даде своите 12 точки за Гърция. Освен това те оцениха и Великобритания (10 т.), Испания (8 т.), Швейцария (7 т.), Белгия (6 т.), Армения (5 т.), Португалия (4 т.), Азербайджан (3 т.), Норвегия (2 т.) и Италия (1 т.). Според гласуването на зрителите в нашата страна, точки отиват при Украйна (12 т.), Сърбия (10 т.), Испания (8 т.), Молдова (7 т.), Гърция (6 т.), Армения (5 т.), Румъния (4 т.), Великобритания (3 т.), Италия (2 т.) и Норвегия (1 т.).

В над 4-часовото шоу, предавано директно от Торино, Италия, и гледано от милиони зрители в Европа видяхме изпълненията на Чехия, Румъния, Португалия, Финлдандия, Швейцария, Франция, Норвегия, Армения, Италия, Испания, Нидерландия, Украйна, Германия, Литва, Азербайджан, Белгия, Гърция, Исландия, Молдова, Швеция, Австралия, Великобритания, Полша, Сърбия и Естония.

Въпреки че страната ни не успя да се класира за финала на Евровизия 2022, все пак ние имахме представител в публиката. Невероятната Поли Генова, която получи специална покана от най-големия спонсор на събитието. Тя наблюдава финала в компанията на Филип Киркоров. Преди началото на блясквото шоу тя публиква серия от снимки в социалните мрежи, сред които с победителя от Евровизия 2014 Conchita Wurst, както и със стъклената статуетка-микрофон на Евровизия. Под публикацията тя написа "Толкова се радвам да те видя отново! Следващият път ще се прибереш с мен! " и завърши със смееща се емотиконка. Дали това означава, че ще видим Поли Генова на Евровизия 2023 предстои да разберем.

Публикация, споделена от Poli Genova (@poli.genova)

Вижте тази публикация в Instagram.


Фаворити за спечелването на кристалния микрофон бяха Италия, Великобритания, Украйна, Испания, Сърбия, Швеция, Полша, Норвегия и Гърция. Шоуто започна в 22:00 часа българско време и се излъчваше директно в ефира на Националната телевизия. Българските фенове на Евровизия имаха възможността да гледат заедно грандиозното шоу в София по време на Sofia Eurovision Party 2022. Преди началото на шоуто организаторите бяха подготвили концерт с участието на българската представителка на Евровизия 2020 и 2021 - Виктория,  JJ, който участва за България на Евровизия 2018, групата Deep Zone Project, която ни представи на конкурса през 2008 и испанската звезда от конкурса XEINN. След края на шоуто започва клубна вечер с най-големите хитове от Евровизия с DJ Dian Solo, а партито ще продължи до изгрев слънце. Вратите за всички гости отвариха още в 18:00 часа.

Един от големите фаворити за победата беше песента на Украйна. Композицията „Stefania” е посветена на майката на популярния украински рапът Kalush, който ще излезе на сцената със своята група. Артистите изпращат силно послание за мир чрез метафори в текста, въпреки че в песента им никъде не се споменава за войната. Именно те спечелха и Евровизия 2022г.

Великобритания е другата държава, която имаше огромни шансове за победа. TikTok звездата Sam Ryder, който има 12 милиона последователи в социалната мрежа, изпълни песента “Space Man”, която се превърна в един от фаворитите след изпълнението на артиста по време на репетициите преди конкурса. 

Домакините от Италия също имаха шанс за победа. Те са представени на конкурса от звездата Mahmood, който завърши на 2-ро място на Евровизия 2019, и популярния млад артист Бланко. Песента им “Brividi” има над 80 милиона стрийма в Спотифай, което я прави най-популярната песен тази година. 

За победата тази година се бори и Испания, която беше големият фаворит на феновете. Изпълнението на песента им “SloMo” предлага изключително зрелищна хореография от страна на актрисата и певица Чанел. 

Ако имаше изненадващ победител тази вечер, то това щеше да е Сърбия. Песента “In Corpore Sano” е най-вайръл композицията тази година. Затова помага театралното изпълнение на сръбската представителка Констракта. Посланието ѝ е свързано с трудностите, които имат артистите със здравната система като самоосигуряващи се граждани. 

Северната ни съседка Румъния предизвика бурни аплодисменти от публиката в "Паласпорт Олимпико“, Торино, Италия. Те бяха представени от wrs и песента "Llamame". С радиофоничното си звучене и текст, който запомняш от първо слушане и започваш да си припяваш на ум, аудиторията пееше заедно с изпълнителя през цялото време. В края на своето изпълнение, wrs благодари на Европа и звърши с думите "Продължавайте да се борите за любовта и свободата си!". Припомняме, че в момента той е един от най-излъчваните румънски артисти с България, който неведнъж е превземал класациите на The Voice. Също така wrs е с български корени.

Най-голямата и най-престижна музикална надпревара на Стария континент приключи за 2022 година. Очакваме следващото издание с нетърпение, за да чуем какви песни са подготвили талантливите артисти от близо 40 държави и коя ще стане големият победител на Евровизия 2023. Цялото шоу от тази година може да гледате отново тук. 

евровизия спечели украйна 2022
Сподели
Свързани новини