Wishlist
Начало / Новини / Швеция спечели Евровизия 2023

Швеция спечели Евровизия 2023

Loreen грабва победата за втори път - през 2023-та с "Tattoo" и през 2012-та с "Euphoria".

14 Май 2023
Швеция спечели Евровизия 2023

Най-престижният песенен конкурс на Стария Континент - Евровизия 2023 приключи с победа за Швеция и Loreen с песента "Tattoo". Тя побеждава и през 2012-та с песента "Euphoria". Грандиозното шоу започна с изпълнение на песента-победител от миналата година, а именно украинците Kalush Orchestra със Stefania. Песента започна с видеоклип, а финалът ѝ бе на спиращата дъха сцена в Ливърпул, Великобритания. След това всички представители на държавите, класирали се за финала, излязоха пред многохилядна публика със знамена на своите страни. 26 държави се състезаваха за победа и направиха вечерта на 13-ти май незабравима за феновете на Евровизия. Тази година зрителите имаха възможност да гласуват от всяка точка на света, благодарение на нововъведаната система "Rest of the world" (бел. ред. в превод "Останалата част от света"). Точките за участниците се събират от гласовете на журито + гласовете на зрителите от държавите-участници и гласовете от новия метод.

Швеция грабна победата с 583 точки и песента "Tattoo" в изпелнение на Loreen. На второ място остана Финландия с 526 точки (Käärijä - Cha Cha Cha), а трети беше Израел с 362 точки (Noa Kirel - Unicorn).

Най-голям брой точки от гласовете на журито получи Швеция с 340 точки, втора беше представителката на Израел със 177, а трети остана представителят на Италия със 176 точки.

Германия се класира на последното, 26-то, място след финалния сбор от точките, Великобритания предпоследна (25-ти), място над тях (24-то) съседите от Сърбия.

Eurovision 2023 winner

Припомняме, че две българки взеха участие на голямата сцена в Liverpool Arena, въпреки че страна ни не участваше в 67-то издание на конкурса. Водещи на шоуто бяха звездата от сериала Ted Lasso - Hannah Waddingham, певицата Alesha Dixon, украинската рок звезда Julia Saninа, както и едно от най-известните лица на британската телевизия - Graham Norton. Мотото на тазгодишното издание, организирано от BBC и украинската национална телевизия, бе "United by music" (бел. ред. в превод „Обединени от музиката“). Специален гост на грандиозния финал на Евровизия 2023 беше Sam Ryder, който класира Великобритания на второ място миналата година.

Някои от най-силните акценти от вечерта бяха появата на участници от предишни издания на Евровизия - Mahmood (Италия, 2019 и 2022), Netta (Израел, 2018) Daði Freyr (Исландия, 2020 и 2021), Carnelia Jakobs (Швеция, 2022), Sonia (Великобритания, 1993), Duncan Laurence (Нидерландия, 2019).

Изпълнението на представителката от Полша, която е наполовина българка, Bianka и песента "Solo" предизвика интереса на присъстващите в Liverpool Arena, но гласовете ѝ отредиха 19-то място. Чаровната изпълнителка беше поготвила гореща хореография, като в средата на изпълнението показа изкусителни танцувални умения, които публиката в Ливърпул аплодира шумно. 

Разбира се завръщането на Loreen, която през 2012 г. спечели с Евровизия с песента "Euphoria", не остана незабелязано от феновете и меломаните. Още с появата ѝ на сцената в Ливърпул започнаха бурни овации още с първите акорди на "Tattoo". Талантливата шведка знае как се правят хитове и го доказа с повторната си поява на Евровизия, която ѝ донесе и втора победа на песенния конкурс.

Представителката на Израел Noa Kirel, която грабна вниманието още на първия полуфинал с песента "Unicorn" и днес предизвика бурни реакции, особено в частта, в която танцува и се раздава ударно на сцената. Нейното представяне класира страната ѝ на трето място. Сръбският представител "Luke Black", който изпя "Samo Mi Se Spava" също събра силна подкрепа от меломаните в Liverpool Arena, които го аплодираха по време на изпълнението, но гласовете го оставиха на 24-то място.

 

Грандиозният финал на Евровизия 2023:

евровизия финал евровизия 2023 eurovision 2023 united by music loreen tattoo Швеция sweden
Сподели
Свързани новини