Wishlist
Начало / Новини / Швейцария спечели Евровизия 2024 с песента „The Code“ на Nemo

Швейцария спечели Евровизия 2024 с песента „The Code“ на Nemo

Победителят записа видео, в което каза, че се надява да види България на Евровизия 2025. Същият призив отправи и Baby Lasagna, който остана на второ място.

12 Май 2024
Швейцария спечели Евровизия 2024 с песента „The Code“ на Nemo

68-ото издание на най-престижния песенен конкурс Евровизия 2024 приключи с победа за Швейцария и песента „The Code“ на Nemo. Той записа видео, в което каза, че се надява да види България на Евровизия 2025. Същото послание отправи и Baby Lasagna от Хърватия, който остана на второ място и допълни „Нека обединим Балканите“. 25 от 37 участващи държави стигнаха до финала тази година. Часове преди кулминацията на конкурсната вечер се зароди скандал, заради който Нидерландия и нейният представител Joost Klein бяха дисквалифицираниБългария и тази година нямаше представител на Евровизия, но българска делегация присъстваше в Малмьо Арена.

Швейцария взе кристалния микрофон и победата с 591 точки. На второ място остана Хърватия с 547 точки и песента „Rim Tim Tagi Dim” на Baby Lasagna, а трета беше Украйна с 453 точки за проекта „Teresa & Maria” на alyona alyona & Jerry Heil. Норвегия остана последна във финалното класиране с 16 точки за „Ulveham” на Gåte. Olly Alexander, който показа доста слабо пеене в „Dizzy” получи 0 точки от телевота, въпреки хореографията, която беше подготвил.

Най-голям брой точки от националните журита събра победителят Швейцария (365 точки), втора беше Франция с 218 точки и Хърватия на трето място с 210 точки. Псоледна остана Естония с 4 точки. За втора година зрителите имаха възможност да гласуват от всяка точка на света. Това е възможно благодарение на въведената през миналата година система „Rest of the world" (бел. ред. в превод "Останалата част от света"). Точките за участниците се събират от гласовете на журито + гласовете на зрителите от държавите-участници + гласовете на „останалия свят“.

Швейцария Евровизия 2024

Грандиозното шоу започна с изпълнение на Björn Skifs и “Hooked on a feeling”. След представянето на всички 25 държави и докато течеше гласуването на сцената излезе една от най-успешните музикални групи в Швеция и на международно ниво Alcazar, които изпяха хита „Crying at the Discoteque”. След тях Carola, Charlotte Perrelli и Conchita Wurst изпълниха кавър на ABBA към „Waterloo”, с който ABBA печелят Евровизия през 1974-та година. Loreen, която донесе победата за Швеция от най-престижния песенен конкурс през 2023-та с "Tattoo" и през 2012-та с "Euphoria", изпълни на живо най-новия си проект „Forever”, който излезе ден преди големия финал. Към микса на песента бе включен и хитът „Tattoo”.

Някои от акцентите на вечерта бяха изпълнението на сръбската изпълнителка Teya Dora, по време на което се чуваха силни аплодисменти от публиката. Тя представи Сърбия с песента „Ramonda” и получи 33 точки от телевота. Teya е позната у нас от саундтрака към „Juzni Vetar: Na Granici“ – „Džanum“, който бе TikTok тренд на Балканския полуостров.

Друга съседна изпълнителка също предизвика положителни емоции и вдигна Малмьо Арена на крака – Marina Satti, която представи Гърция със закачливото и типично балканско парче „Zari”. Тя получи 85 точки от телевота. Гръкинята е позната в България с хита „Mantissa“ в Livin R & Noisy Remix, който през 2017-та бе излъчен първо в ефира на радио и телевизия The Voice, а в последствие се превърна в един от най-големите хитове у нас през същата година.

Израелската изпълнителка Eden Golan с хита „Hurricane” предизвика буря от емоции, особено в социалните мрежи. Смята се, че именно нейното участие е една от причините Нидерландия да бъде дисквалифицирана от Евровизия 2024. Припомняме, че първоначалното име на песента беше „October Rain”. В превод това означава „Октомврийски дъжд“, с което се прави препратка към атаките на „Хамас“ от 7 октомври. С това име тя беше забранена от Европейския съюз за радио и телевизия (EUB) за „нарушаване на правилата за политически неутралитет“. Израелската обществена телевизия се съгласи да направи нужните промени и ето че на 68-ото издание на конкурса видяхме изпълнението на „Hurricane”. Eden получи 323 точки от телевота.

Представителят на Великобритания и бивш вокалист на Years & Years Olly Alexander също предизвика овациите на публиката. Неговият проект „Dizzy” заложи на хореография с много движения, заради което на моменти не успяваше да си поеме достатъчно въздух и показа изключително слабо пеене. Въпреки това направи страхотен пърформънс. Olly получи 0 точки от телевота.

Хърватският изпълнител Baby Lasagna с „Rim Tim Tagi Dim“, който от самото начало бе спряган за победител от феновете на конкурса, получи бурни аплодисменти веднага след като се появи на сцената, а публиката в Малмьо Арена пя с него през цялото време. Baby Lasagna получи 337 точки от телевота и се класира на второ място след общия сбор на точките.

И във финалната вечер Slimane, който представя Франция с „Mon Amour” плени сърцата на публиката с акапелното изпълнение в края на песента. В превод заглавието на проекта му означава „Любов моя“. Slimane получи 227 точки от телевота.

Грандиозният финал на Евровизия 2024 може да гледате отново в YouTube:

The Voice – We Love Music!

eurovision победител Евровизия eurovision 2024 Евровизия 2024 Швейцария the code nemo Немо
Сподели
Свързани новини