Wishlist
Начало / Новини / Големият финал на Евровизия 2024 е тази вечер, Нидерландия беше дисквалифицирана часове преди началото

Големият финал на Евровизия 2024 е тази вечер, Нидерландия беше дисквалифицирана часове преди началото

Европа избира своя нов шампион в грандиозното шоу от 22:00 часа българско време

11 Май 2024
Големият финал на Евровизия 2024 е тази вечер, Нидерландия беше дисквалифицирана часове преди началото

Големият финал на най-голямата музикална надпревара в света Евровизия 2024 е тази вечер. 25 държави ще се борят за победата в шведския град Малмьо. Шоуто започва в 22:00 българско време, а зрителите в България ще могат да го гледат на живо в официалния YouTube канал на Евровизия. Часове преди началото Нидерландия и нейният представител Joost Klein бяха дисквалифицирани, предава NOVA. Причината е инцидент, свързан с противоречията около участието на Израел по време на войната в Газа.

„Шведската полиция разследва жалба, подадена от представителка на продуцентския екип след инцидент след изпълнението му на полуфинала в четвъртък вечер“, се казва в изявление на Европейския съюз за радио и телевизия, допълват още от NOVA.

Големият фаворит за победата е Хърватия. Популярността на хърватския артист и музикален продуцент Марко Пуришич, по-известен с псевдонима си Baby Lasagna, се дължи на хитовата му песен "Rim Tim Tagi Dim". Темата на песента е икономическата имиграция на хърватите в Европа, а в сценографията има фолклорни елементи и символи, типични за Балканите и Източна Европа. Хърватия, която има под 4 милиона жители, никога не е печелила Евровизия.

Сред фаворитите за победата са също Eden Golan от Израел, Nemo от Швейцария и Slimane от Франция. Изненадващ претендент за първото място се оказа и Ирландия, а изпълнението на алтернативната певица Bambie Thug раздели мненията. Първи на голямата сцена тази вечер ще видим Швеция, а последни Австрия.

България може да няма свой представител в най-голямото музикално събитие в света, но в Малмьо има българска делегация. Тя е съставена от артисти на музикалния лейбъл East Art - хитовата певица Мила Роберт, един от най-добрите ни гласове Тино, изгряващата звезда MONA, дебютиращият певец Мишел и младата певица Лидия Ганева, която ни е представяла на Детската Евровизия 2016. Те гледаха грандиозното шоу на живо в Малмьо и споделиха от опита на звездите от тазгодишното издание на конкурса. Мила, Mona и Мишел дадоха ексклузивно итнервю за The Voice. Разберете какво казаха тук.

Кой ще спечели кристалния микрофон тази вечер? И къде ще се проведе Евровизия 2025?

Евровизия 2024 е 68-ото издание на най-популярния конкурс за песен в света. Всяка година телевизионното предаване се гледа от над 150 милиона зрители в цял свят. Тази година конкурсът се провежда в шведския град Малмьо.

The Voice - We Love Music!

eurovision Евровизия големият финал Швеция Малмьо eurovision 2024 Евровизия 2024
Сподели
Свързани новини