Wishlist
Playmen ft. Klavdia
Playmen ft. Klavdia
Movin' Too Fast
Плейлист Гледай Уебкам
Звук
Wishlist
Начало / Новини / Ето кои държави продължават към финала на Евровизия 2024 в Малмьо, Швеция

Ето кои държави продължават към финала на Евровизия 2024 в Малмьо, Швеция

Въпреки че и тази година България не изпрати представител, в публиката бяха Mona, Мила Роберт, Nicka, Tino и Mishel

08 Май 2024
Ето кои държави продължават към финала на Евровизия 2024 в Малмьо, Швеция

Петнайсет държави се състезаваха за класиране на големия финал на Евровизия 2024 в първия полуфинал, но място да продължат напред имаше само за 10 от тях. На сцената в Малмьо Арена, Швеция тази събота, 11 май, ще видим отново Сърбия, Португалия, Словения, Украйна, Литва, Финландия, Кипър, Хърватия, Ирландия и Люксенбург. Представителите на Полша, Исландия, Молдова, Азербайджан и Австралия не успяха да се класират.

Въпреки че и тази година България не изпрати представител, който да се бори за престижната статуетка, в публиката все пак имаше български изпълнители. Народната певица Mona, която стои зад хитовете „Счупено сърце“ и „Bon Apettit” качи снимка от Малмьо, Швеция. Пред Малмьо Арена Mona бе прегърнала български флаг. Тя е там в компанията на Мила Роберт, която също е един от младите и набиращи голяма популярност родни изпълнители. От първоначалната публикация се вижда и присъствието на младия тиктокър и певец Mishel, който е заедно с Mona и Мила Роберт. Очакваме завръщането на българската делегация, за да ни разкажат за преживяването и грандиозното шоу, което са гледали на живо. По време на конкурсната вечер Nicka и Tino също постнаха сторита в Instagram от Евровизия 2024.

Огнената Eleni Foureira откри първата вечер на най-престижния песенен конкурс – Евровизия 2024. Тя изпълни хита „Fuego”, с който представи Кипър през 2018-та. След нея на сцената излезе Eric Saade, който ни припомни „Popular“ от 2011-та, с който Швеция се бореше за победа. Преди водещите Malin Åkerman и Petra Mede да поставят началото на първия полуфинал, Chanel изпя „SloMo” – хит, който всички помним от представянето на Испания на Евровизия 2022.

Тази година, за пръв път по време на полуфинал, видяхме на живо и трима от представителите на големите 5. Olly Alexander от Великобритания с хита „Dizzy”, Isaak от Германия с „Always On The Run” и любимците на тийнейджърите Marcus & Martinus, които са от норвежко дуо, но бяха избрани за представители на Швеция с “Unforgettable”.

Хърватия, която се спряга и за един от фаворитите на публиката, вдигна феновете в Малмьо Арена на крака, а присъствието им на сцената бе съпроводено от бурни овации. В бриджа на песента от Baby Lasagna - „Rim Tim Tagi Dim” се чуваше как всички пеят заедно с тях. Украйна, с изпълнението на alyona alyona & Jerry Heil и техният проект „Teresa & Maria”, също е спрягана за фаворит, а записът на песента в YouTube, от първата вечер на Евровизия 2024, е един от най-гледаните. С висока гледаемост в интернет се гордее и Teya Dora от Сърбия с „Ramonda”. У нас сръбската изпълнителка набра популярност около хита „Džanum”, който дълго време бе тренд в TikTok.

Докато течеше гласуването ирландският певец и автор на песни, роден в Австралия, Johnny Logan изпълни кавър на хита „Euphoria”. Johnny е първият изпълнител, спечелил два пъти конкурса за песен на Евровизия. Хитът „Euphoria” пък донесе победата на Швеция през 2012-та година в оригинал от Loreen. Благодарение на нея 14 години по-късно песенния конкурс отново се проведе в страната на Loreen, тъй като тя спечели и Евровизия 2023 с хита „Tattoo“. Той, от своя страна, се превърна и в един от най-излъчваните проекти на Стария континент, включително и в България, през миналата година.

Вторият полуфинал на Евровизия 2024 е този четвъртък, 9 май, от 22:00 часа българско време. Големият финал е в събота, 11 май, отново от 22 часа българско време. Песенният конкурс може да бъде гледан в YouTube канала на Евровизия.

The Voice - We Love Music!

eurovision Евровизия Швеция мила роберт mona Украйна Хърватия Евровизия 2024 Първи полуфинал teya dora Сърбия baby lasagna alyona alyona jerry heil eleni foureira mishel
Сподели
Свързани новини