Wishlist
Начало / Новини / България се отказва от Евровизия 2023

България се отказва от Евровизия 2023

По подобие на Северна Македония и Черна гора

20 Октомври 2022
България се отказва от Евровизия 2023

България е поредната страна, която се отказва от участие в Евровизия 2023, съобщава BBC. 

По-рано това направиха Северна Македония и Черна гора, които изтъкнаха, че организацията за конкурса е прекалено скъпа. 

Според сайта BBC News от държавите е поискано да платят по-високи такси заради отсъствието на Русия, на която беше забранено да участва в музикалното състезание след старта на войната в Украйна. 

От Европейския съюз за радио и телевизия, който е основен организатор на събитието, са потвърдили списъка с 37 държави, които ще се включат в изданието през 2023 г. 

Не се разкрива каква сума, трябва да платят страните, за да участват, но обичайно общата сума възлиза на около 5 милиона британски лири, като домакинът плаща допълнителни средства. 

България, Северна Македония и Черна гора не успяха да преминат полуфиналната фаза на конкурса миналата година. 

Британската телевизия BBC, която отговаря за организацията на шоуто във Великобритания, се очаква да плати между 8 и 17 милиона британски лири за следващото издание на песенния конкурс през май. Страната се класира на второ място тази година. 

Британският град Ливърпул ще приеме състезанието вместо Украйна, която беше нападната от Русия. 

Организаторите заявиха пред BBC News, че са решени да направят финансовото участие в Евровизия възможно най-достъпно. И обясниха, че всяка страна плаща такса на базата на броя на държавите, които ще се включат, както и спрямо техния принос към членството в Европейския съюз за радио и телевизия. Членският внос се калкулира спрямо различни фактори като големина на страната и финансов статус.

Сподели
Свързани новини