Wishlist
Disturbed
Disturbed
The Sound of Silence (Cyril Remix)
Плейлист Гледай Уебкам
Звук
Wishlist
Начало / Новини / Отмениха Евровизия 2020 заради пандемията от COVID-19

Отмениха Евровизия 2020 заради пандемията от COVID-19

18 Март 2020
Отмениха Евровизия 2020 заради пандемията от COVID-19

С дълбоко съжаление трябва да обявим отмяната на конкурса за песен на Евровизия 2020 в Ротердам, това споделиха от официалния сайт на конкурса eurovision.tv. През последните няколко седмици проучихме много алтернативни варианти, за да позволим на Евровизия да продължи. Въпреки това, несигурността, създадена от разпространението на COVID-19 в цяла Европа - и ограниченията, наложени от правителствата на участващите радио- и телевизионни оператори - означава, че Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) е взел трудното решение да не продължи със събитието на живо, както е планирано. Здравето на артистите, персонала, феновете и посетителите, както и ситуацията в Нидерландия, Европа и света е в основата на това решение.

Все още се очаква решение за това дали участниците на Евровизия 2020 ще бъдат допуснати да представят страните си на конкурса през 2021 година в Ротердам. Българският артист на Евровизия 2020 Виктория представи песента си Tears Getting Sober на 7 март. Композицията предизвика изключително голям интерес сред феновете на конкурса и журналистите, като се превърна във фаворит за победата на конкурса в Ротердам. 


Геновева Христова, изпълнителен продуцент на българското участие коментира решението на организаторите: “Смятаме, че най-логичното решение е най-участниците и техните песни да бъдат допуснати да участват в конкурса през 2021 в Ротердам. Не можем да позволим трудът ни да отиде на вятъра. Към днешна дата ние вече сме в изключително нaпреднала подготовка и работим по финалните детайли на сценичното изпълнение на Виктория. В момента очакваме още много допълнителна информация, защото взетото решение носи със себе си много повече проблеми и казуси, отколкото да предлага конкретни и резонни отговори.”

Българският представител Виктория също беше категорична: Tears Getting Sober е песен, в която много хора вложиха сърцето и душата си. Вярвам, че ще имам възможност да я изпълня на сцената на Евровизия и да накарам България да се гордее с моето представяне.”

Конкурсът Евровизия се провежда всяка година от 1956-та насам, което го прави една от най-дълго съществуващите телевизионни програми в света. Музикалната надпревара събира пред екрана над 200 милиона зрители от цял свят. Той обединява публиката всяка година, без прекъсване, през последните 64 години и ние, като милионите от вас по света, сме изключително натъжени, че не може да се проведе през май.


Джон Ола Санд, изпълнителен ръководител: "Ние сме много горди от конкурса за песен на Евровизия, който в продължение на 64 години обединява хората в цяла Европа. И сме силно разочаровани от тази ситуация. EBU, заедно с НПО-домакин на NOS, NOS, AVROTROS и градът на Ротердам ще продължат да говорят, за да видят дали е възможно да се организира конкурсът за песен на Евровизия в Ротердам през 2021 г. Бих искал да благодаря на всички, които участваха в процеса на организиране на голям конкурс като този за песен на Евровизия тази година. Провеждането му не е възможно поради фактори извън нашия контрол. Съжаляваме много за тази ситуация, но мога да ви обещая: Конкурсът за песен на Евровизия ще се върне по-силен от всякога. "

Председателят на NPO Шула Риксман: "Това решение на EBU беше неизбежно, като се имат предвид обстоятелствата, които понастоящем засягат цяла Европа в резултат на коронавируса и всички мерки, които правителствата сега трябва да предприемат. Това е голямо разочарование за нидерландската публика, фантастичния екип зад кулисите, презентаторите и артистите. През последните месеци голяма група хора работиха усилено върху конкурса за песни. Благодарим им за тяхната голяма ангажираност и съжаляваме, че резултатите от усилията няма да бъдат видими. Бихме искали по-специално да споменем община Ротердам, която се доказа като идеален партньор в този проект през изминалата година. Това издание беше отлична възможност да се разберем по различен начин в период на несигурност в Европа, но по-важно от всичко това е наистина да обединим Европа. Музиката е универсално обвързваща и, сигурен съм, ще остане така. Дори и след тази криза с COVID-19."


Sietse Bakker, изпълнителен продуцент събития, разбирайки, че много хора са разочаровани от това, че конкурсът за песен на Евровизия 2020 няма да се проведе:За артистите от 41 страни участнички, нашите откриващи артисти, които влагат сърцата и душите им в тяхното изпълнение. фенове, които винаги са ни подкрепяли и са запазили доверие до последния момент. И не на последно място, за фантастичния екип, който работи много усилено през последните месеци, за да направи това 65-то издание голям успех. Разбираме и споделяме това разочарование. В същото време ние също осъзнаваме, че това решение и неговите последици не се сравняват с предизвикателствата, пред които са изправени хората, засегнати пряко или косвено от коронавируса и трудните, но необходими мерки. "


Молим за малко търпение, докато работим върху последствията от това безпрецедентно решение и търпеливо очакваме новини в следващите дни и седмици. През това време бихме искали да отдадем почит на целия екип на водещия оператор в Нидерландия и на нашите 41 обществени радио и телевизионни оператори, които работиха толкова усилено, планирайки събитието за тази година.


Всички сме с разбити сърца, че конкурсът за песен на Евровизия няма да се проведе през май, но се чувстваме уверени, че цялото семейство на Евровизия, по целия свят, ще продължи да предоставя любов и подкрепа един за друг в този труден момент.

*Снимка: eurovision.tv

заради 2020 евровизия covid-19 пандемията отмениха
Сподели
Свързани новини