Wishlist
DJ Khaled ft. Rihanna & Bryson Tiller
DJ Khaled ft. Rihanna & Bryson Tiller
Wild Thoughts
Плейлист Гледай Уебкам
Звук
Wishlist
Начало / Новини / България не се класира за финала на Евровизия 2022. Ето кои държави продължават

България не се класира за финала на Евровизия 2022. Ето кои държави продължават

11 Май 2022
България не се класира за финала на Евровизия 2022. Ето кои държави продължават

Първият полу-финал на Евровизия 2022 в Торино, Италия приключи и вече са ясни десетте държави, които се класират за големия финал в събота. Те бяха обявени в произволен ред в края на грандиозното шоу и това са: Швейцария (Marius Bear - Boys Do Cry), Армения (Rosa Linn - Snap), Исландия (Systur - Með Hækkandi Sól), Литва (Monika Liu - Sentimentai), Португалия (MARO - Saudade, Saudade), Норвегия (Subwoolfer - Give That Wolf A Banana), Гърция (Amanda Georgiadi Tenfjord - Die Together), Украйна (Kalush Orchestra - Stefania), Молдова (Zdob şi Zdub & Advahov Brothers - Trenulețul) и Нидерландия (S10 - De Diepte). България не успя да стигне до големия финал.

Тази година страната ни беше представена от Intelligent Music Project с песента "Intention". От България не можеше да се гласува за тях, но нашите сънародници в чужбина имаха възможност да го направят на изписаните телефони при местните телевизионни оператори по време на шоуто.

В първия полу-финал на престижния конкурс участваха Албания, Латвия, Литва, Швейцария, Словения, Украйна, България, Нидерландия, Молдова, Хърватия, Дания, Австрия, Исландия, Гърция, Норвегия и Армения.

Няколко дни преди първия концерт от тазгодишното издание на Евровизия в Торино, Италия стана ясно, че България попада в топ 2 на най-успешните държави на конкурса Евровизия за последните 6 години по общ брой получени точки във финала. Преди страната ни в класацията е само Италия, която спечели конкурса през 2021 година, а след нас са още 38 страни, както и такива с големи музикални индустрии като Швеция, Великобритания, Германия, Испания, Франция.

В класацията са взети предвид точките от финалите с българско участие от 2016. За впечатляващия резултат на България са отговорни второто място на Кристиан Костов през 2017 година в Киев, четвъртото място на Поли Генова през 2016 година в Стокхолм, 11-ото място на Виктория в Ротердам през 2021 и 14-ото място на EQUINOX в Лисабон през 2018 година. През 2019 година страната ни не участва в конкурса. При изчисляване на точките с включване на нула точки за пропусната година от България, страната ни е на трето място, като над нас са само Италия и Швеция, които нямат пропуснато участие. 

Тези български успехи вдъхновяват и организаторите на първото Sofia Eurovision Party 2022. Събитието, което ще се проведе на 10, 12 и 14 май, ще даде възможност на българските фенове да гледат заедно двата полуфинала и големия финал на Евровизия 2022. След всяко от шоутата ще има и специална клубна вечер до ранни зори с хитове от конкурса, а на 14 май преди финала ще се проведе мини концерт с участието на Виктория и други български звезди от Евровизия. 

Пълната класация на най-успешните страни на Евровизия през последните години: 

Вторият полу-финал на Евровизия 2022 е на 12 май. В него участие ще вземат Финландия, Израел, Сърбия, Азербайджан, Грузия, Малта, Сан Маринова, Австралия, Кипър, Ирландия, Северна Македония, Естония, Румъния, Полша, Черна гора, Белгия, Швеция и Чехия. Кой ще бъде големият победител ще разберем в нощта на 14 срещу 15 май. Следи сайта на The Voice за още интересни новини от най-престижния музикален конкурс на Стария континент.

евровизия българия кои класира финала продължават държави ето 2022
Сподели
Свързани новини