Wishlist
Начало / Новини / Победа за Ed Sheeran в делото за плагиатство в "Thinking Out Loud"

Победа за Ed Sheeran в делото за плагиатство в "Thinking Out Loud"

04 Май 2023
Победа за Ed Sheeran в делото за плагиатство в "Thinking Out Loud"

Ed Sheeran не е копирал “Let's Get It On” на Marvin Gaye, когато е композирал “Thinking Out Loud”, постанови съд в Ню Йорк. 

В рамките на процеса британският хитмейкър отрече категорично да е плагиатствал елементи от класиката от 1973 г. в своята хитова балада от 2014 г.

Наследниците на един от авторите на песента на Gaye заведоха делото срещу Sheeran, Warner Music Group и Sony Music Publishing, и настояваха, че изпълнителят и компаниите им дължат пари заради нарушаване на авторското право. 

По-рано пред съда Sheeran заяви, че ако го признаят за виновен, ще се откаже от музиката. Преди това той пя и свири на китара части от своята песен. 

Певецът разказа, че е написал парчето в дома си във Великобритания със своята добра Amy Wadge, а вдъхновението дошло от неговите баба и дядо, както и от своя романтична връзка, която тъкмо започвала по онова време. 

Защитата на Sheeran каза пред съдебните заседатели, че сходствата в акордите и ритъма на двете песни се дължат на факта, че това са “буквите от азбуката в музиката”.  

Адвокатът на наследниците на Ed Townsend обаче обясни, че клиентите ѝ не претендират за притежание на базисни музикални елементи, а за уникалния начин, по който те са комбинирани. 

Миналата година Sheeran спечели друг подобен процес във Върховния съд в Лондон във връзка с неговия хит от 2017 г. "Shape of You".

Въпреки победата днес, Sheeran може да бъде съден във връзка с “Thinking Out Loud” и от компания, собственост на банкера David Pullman, която държи правата върху песента на Gaye. През 2015 г. наследниците на Gaye спечелиха 5.3 милиона долара обезщетение от процеса, в който се твърдеше, че “Blurred Lines” на Robin Thicke и Pharrell Williams копира “Got to Give It Up” на Gaye.

съд ed sheeran marvin gaye let's get it on Тhinking out loud процес
Сподели
Свързани новини