Wishlist
Lady Gaga ft. Colby O'donis
Lady Gaga ft. Colby O'donis
Just Dance
Плейлист Гледай Уебкам
Звук
Wishlist
Начало / Новини / Ed Sheeran спечели делото за "Shape Of You"

Ed Sheeran спечели делото за "Shape Of You"

06 Април 2022
Ed Sheeran спечели делото за "Shape Of You"

Ed Sheeran спечели делото във Върховния съд. Певецът беше обвинен от други двама автори в плагиатство за хитовата си песен "Shape Of You".

Sheeran и двамата му съавтори Johnny McDaid и продуцента Steve McCutcheon, бяха обвинени в плагиатство от Sami Chokri, който е познат под псевдонима Sami Switch.

Chokri и неговия съавтор Ross O’Donoghue твърдят, че изразът "Oh I" от тракът "Shape Of You" звучи "поразително сходно" с израза "Oh Why" от неговата песен със същото заглавие.

Chokri също така твърди, че двамата с Sheeran имат еднакъв кръг от познати артисти, писатели и продуценти, което говори, че песента му "Oh Why" е достигнала до Sheeran. Тези твърдения бяха отречени от британската звезда.

Ed Sheeran и съавторите му отхвърлиха всички обвинения за копиране и казаха, че не помнят някога да са чували песента "Oh Why".

След дело продължило 11 дни, съдия Zacaroli отреди тази сутрин, че Ed Sheeran не е копирал фразата при писането на "Shape Of You", нито умишлено, нито подсъзнателно.

Zacaroli потвърди, че между двете фрази има сходства, но подобни прилики били само отправна точка за евентуално нарушение. Съдията твърди, че в двете песни има значителна разлика и изразът "Oh I", вероятно води началото си от други източници, но не и от песента на Chokri.

В дълго съвместно изявление след решението на съда, Ed Sheeran и съавторите му казаха: "Много се говори за разходите по това дело.. Но има много повече от финансови разходи. Това е цената на творчеството. Докато сме заплетени в съдебни дела, ние не правим музика и концерти. Цената е и психичното ни здраве. Стресът върху всички сфери на живота ни е огромен. Това афектира ежедневието ни и нашите семейства и приятели. Не сме корпорации, нито субекти. Ние сме хора. Автори на песни. Не искаме да подценяваме болката на другите, но в същото време важно да признаем, че ние също биваме наранени и имаме житейски борби. Това има въздействие както върху нас, така и върху по-широк кръг от автори навсякъде. Нашата надежда е, че има нужда от безопасно пространство за всички автори на песни да бъдат креативни и свободни да се изразяват. Ето защо се захванахме с това на първо място. Всеки трябва да може да се изразява безстрашно и свободно в музиката и  изкуството."

Нататък в изявлението, те благодарят на съдията за справедливото решение, както и на други автори за изразената подкрепа.

Ed Sheeran пусна и видео съобщение, което може да гледате тук:

A post shared by Ed Sheeran (@teddysphotos)

View this post on Instagram
sheeran you спечели делото shape
Сподели
Свързани новини