Wishlist
Начало / Новини / Болницата в Горна Оряховица подпомогната със 155 000 лв., Делян Пеевски дари респиратор

Болницата в Горна Оряховица подпомогната със 155 000 лв., Делян Пеевски дари респиратор

08 Април 2020
Болницата в Горна Оряховица подпомогната със 155 000 лв., Делян Пеевски дари респиратор

154 700,50 лева са постъпили по дарителската сметка на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ за периода 23 март – 7 април. В резултат на дарителската кампания в болницата, която бе инициирана от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, вече са налице три нови респираторни апарата, както и допълнителна нова апаратура. Единният респиратор е дарен от депутата от ДПС Делян Пеевски и е на стойност 36 хиляди лева.

Днес в Отделението по анестезиология и интензивно лечение на болницата бяха монтирани новите респиратори, които са изключително нужни в условията на коронавирусната епидемия, тъй като отделението е определено от Министерството на здравеопазването като база за тежките случаи COVID-19. То разполага с шест интензивни легла, но двата амортизирани респиратора в ОАИЛ не покриват необходимите нужди.

Единният респиратор дарен от депутата от ДПС Делян Пеевски, който е на стойност 36 хиляди лева бе връчен официално днес на ръководството на болницата от представители на ДПС в региона – областния председател на Гюнай Далоолу, общинския лидер в Горна Оряховица Йордан Керчев и заместник-кмета Стефчо Алипиев.

Друг нов респиратор, също за сумата от 36 хиляди лева, е закупен от МБАЛ със средствата, получени от дарители. Третият респиратор, който е портативен, е дарен от Ивелин Михайлов, чиито корени са Горна Оряховица. Той е на стойност 10 хиляди лева.

Изключително сме благодарни за направените дарения, апаратите идват много навреме за лечение на усложнените случаи на пациенти с коронавирус или с тежки белодробни заболявания“, коментира д-р Христо Събев, началник на ОАИЛ. Със средствата, дарени от фирми и граждани, по сметката на лечебното заведение са закупени апаратура, защитни средства и дезинфектанти. Осигурени са три апарата за сънна апнея /автоматични/ с прилежащите им портове за 6339 лева, един дихателен апарат от висок клас, марка „Филипс“, със специализирана медицинска количка за 29 400 лева, един спиртомер за 5796 лева, четири пациентни монитора и четири едноканални спринцовкови помпи за сумата от 13 870 лева и още един пациентен монитор за 2598 лева.

За повишаване противоепидемиологичните мерки в лечебното заведение са закупени голяма подопочистваща антибактериална машина за 11 030 лева, малка подопочистваща машина за болнични стаи и лекарски кабинети за 5515 лева, 20 броя автоматични диспенсъри за 1872 лева, 10 броя автоматични диспенсъри и кърпи за ръце за 1173 лева, два големи стенни дизенфектора за ръце за 2815 лева, дезинфектанти за близо 5000 лева и др.

Болницата е закупила и 30 броя защитни облекла на стойност 2 271 лева, маски, бонета и др. Отделно фирма „Маркстил“ ЕООД е дарила 40 броя маски за персонала, а „Хигиенно-медицинска индустрия“ ЕООД – дезинфектанти за 3863 лева. От „Захарни заводи“ АД наскоро бе получено дарение от 6 тона спирт за над 6000 лева, а преди дни фирма „Лактима“ ЕАД дари 864 броя биокисели млека и биоайряни на стойност 1332 лева за персонала на болницата. Един от най- големите благотворители в дарителската кампания на МБАЛ е и сладкарската фирма „Ден и нощ“, която преведе по сметката на болницата 100 000 лева.

„Благодарни и задължени сме на всеки един – фирма или гражданин, който в този труден момент откликна на нашия апел и направи благороден жест на подкрепа към лечебното заведение! Благодарим от сърце и пожелаваме на нашите дарители и техните семейства здраве и спокойни дни!“, сподели управителят на МБАЛ д-р Иван Иванов.

"Софиямед" получи дарение от близо 200 000 лв. от собственика ѝ Михаил Тиков и депутата Делян Пеевски. Пеевски дари 112 000 лв. на болницата, а до момента той е дарил на болници в столицата и страната над 3 милиона лева. 

Собственикът на "Софиямед" дарява на лечебното заведение 87 000 лв. 

На болницата в Силистра 180 000 лв. дари Явор Георгиев.


*Снимка: БГНЕС

със 000 болницата делян пеевски дари респиратор горна оряховица подпомогната 155
Сподели
Свързани новини