Wishlist
Начало / Новини / Жените изпълнителки доминират списъка с най-продаваните албуми и сингли

Жените изпълнителки доминират списъка с най-продаваните албуми и сингли

03 Януари 2024
Жените изпълнителки доминират списъка с най-продаваните албуми и сингли

2023 г. се оказа рекордна година за жените в музиката – новите данни показват, че жените музиканти са доминирали в най-продаваните албуми и сингли през последните 12 месеца.

Въпреки това, за новите изпълнители, е по-трудно да пробият в класациите. 

Новите данни, показващи най-популярните песни и албуми в Обединеното кралство през последните 12 месеца, бяха публикувани от Британския фонографски институт (BPI) и разкриха, че класациите за 2023 г. са водени от изпълнители от женски пол.

Според доклада жените са прекарали 31 седмици начело в класацията за сингли в Обединеното кралство и представляват седем от 10-те най-големи сингъла за годината.

Тези песни включват „Flowers“ на Miley Cyrus, която беше пусната през януари миналата година и прекара 10 седмици на върха на класациите за сингли. Други изпълнители, които доминираха в класацията за сингли, включват Dua Lipa, Kenya Grace, Ellie Goulding, Billie Eilish, Taylor Swift, Olivia Rodrigo, RAYE и други.

По-впечатляващото е, че 48,5 процента от всички песни, достигнали Топ 10 през 2023 г., са издадени от жени – което означава, че това е най-високият годишен дял на жените музиканти в Топ 10 хитове на века. 

taylor swift miley cyrus
Сподели
Свързани новини