Wishlist
Начало / Новини / За първи път цветнокожи актьори обраха наградите на Гилдията

За първи път цветнокожи актьори обраха наградите на Гилдията

05 Април 2021
За първи път цветнокожи актьори обраха наградите на Гилдията

За първи път в 27-годишната история на наградите на Гилдията на актьорите цветнокожи звезди обраха четирите отличия във филмовите категории. Покойният Chadwick Boseman спечели признанието за изключително изпълнение в главна мъжка роля за участието му в "Ма Рейни: Майката на блуса". При дамите Viola Davis взе наградата заради ролята си в същия филм. 

Daniel Kaluuya спечели отличието за актьор в поддържаща роля за "Юда и черният месия", а родената в Южна Корея Youn Yuh-jung победи в съответната категория при жените за работата ѝ в "Минари". Сред конкурентките беше и българската актриса Мария Бакалова за ролята ѝ в "Борат 2".

Миналата година четиримата победители от церемонията на Гилдията на актьорите – Joaquin Phoenix, Renée Zellweger, Brad Pitt и Laura Dern - спечелиха и награди "Оскар". 

Boseman, който почина от рак на дебелото черво през август, е първият актьор, който получава посмъртно наградата на гилдията за мъжка роля. Той е и едва четвъртият актьор изобщо, който посмъртно печели статуетка в индивидуалните категории. Преди него награди са присъждани на покойния Heath Ledger за поддържаща роля в "Черният рицар" през 2008 г., Jerry Orbach за мъжка роля в драматичен сериал за "Закон и ред" през 2004 г. и Raúl Juliá за актьор в мини или телевизионен филм за "The Burning Season" през 1994 г.

Очаква се на 93-ата церемония на наградите "Оскар" на 25-и април Boseman да стане третият актьор с посмъртно отличие. Първите двама са Peter Finch (най-добър акрьор за "Мрежата" през 1976 г.) и Ledger (поддържаща роля в "Черният рицар"). Жена досега не е получавала посмъртно "Оскар". 

Победата на Davis бележи трета поредна година, в която актьор печели наградата на професионалната гилдия в категория за водеща роля за превъплъщение в известен музикален изпълнител. Rami Malek спечели преди две години за ролята на Freddie Mercury в "Бохемска рапсодия". Миналата година Zellweger триумфира като Judy Garland във филма "Джуди". И двамата след това спечелиха и "Оскар". Дали Davis ще влезе в тази статистика не е ясно, защото тя има сериозна конкуренция в лицето на Frances McDormand за "Земя на номади" и Carey Mulligan за "Момиче с потенциал". 

Голямата награда на Гилдията на актьорите за актьорски състав във филм отиде при екипа на "Процесът срещу Чикаго 7". Сред десетимата акрьори (само мъже) са Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt и Michael Keaton. За първи път печели актьорски състав, в който няма жени.

Миналата година победителят в тази категория беше екипът на корейския филм "Паразит", който спечели и най-важната награда "Оскар" - за филм на годината.  

Gillian Anderson и Catherine O'Hara също получиха награди от Гилдията - първата за драматична женска роля като Маргарет Тачър в "Короната", а втората за актриса в комедийна поредица като Мойра Роуз в "Шитс крийк". И двете дами получиха статуетки и като част от актьорски състав съответно на сериали в категориите драма и комедия.

Jason Bateman спечели наградата за актьор в драматичен сериал за втори път за "Озарк".

Наградите бяха обявени на кратка едночасова церемония, която беше предварително записана и излъчена по американски телевизии. 

*Снимка: БТА

път първи наградите цветнокожи актьори обраха гилдията
Сподели
Свързани новини