Wishlist
Начало / Новини / Съдят Apple за 1 млрд. долара

Съдят Apple за 1 млрд. долара

26 Юли 2023
Съдят Apple за 1 млрд. долара

Американският технологичен гигант Apple е обект на колективен иск, с който се иска обезщетение в размер на над 1 млрд. долара от разработчици, разгневени от високата цена, на която се продават приложенията на потребителите на неговите продукти. Искът е заведен от професора по конкуренция Шон Енис от Университета на Източна Англия от името на 1500 британски разработчици на приложения.

"Apple злоупотребява с господстващото си положение на пазара, като начислява прекомерна "комисиона" - обикновено 30 % - за приложения и покупки на цифрово съдържание в рамките на приложението", се казва в изявление, публикувано от университета. Apple се сблъска с критики в САЩ и Европа заради влиянието си върху своя App Store и невъзможността на разработчиците да продават директно на клиентите.

"Таксите са несправедливи сами по себе си и представляват злоупотреба с ценообразуването. Те вредят на разработчиците на приложения, а също и на купувачите на приложения", се казва в изявлението. 

През декември миналата година технологичната компания заяви, че планира да даде на разработчиците по-голяма свобода при определянето на цените в App Store.

apple приложения иск разработчици
Сподели
Свързани новини