Wishlist
Начало / Новини / Предстои нов документален филм за творчеството на Стивън Кинг

Предстои нов документален филм за творчеството на Стивън Кинг

14 Август 2023
Предстои нов документален филм за творчеството на Стивън Кинг

"Кинг на екрана" старателно представя кинематографичното наследство на Стивън Кинг, което не е никак малко, като обхваща повече от 80 филмови и телевизионни проекта в продължение на почти 50 години. Новият документален филм подчертава колко разнородни са били всички тези продукции, с прозрения за това къде и как вдъхновените от Кинг филми блестят и къде не.

Във филма предимно режисьорите обсъждат предизвикателствата, които съпътстват пренасянето на автора на екрана. Присъщите разлики между книгите и филмовите им версии засилва възхищението, както от широтата на библиографията на Кинг, така и от проблемите, които са се появили при превръщането ѝ в популярно забавление.

В исторически план всички пътища водят до "Кери", адаптацията на режисьора Брайън Де Палма от 1976 г. на историята на Кинг за момиче медиум, изиграно от Сиси Спейсек. Това е филмът, в който прозвучава една от най-запомнящите се кино реплики в историята: "Ако имате вкус към ужаса, заведете Кери на бала си".

Знаковият момент за Кинг настъпва няколко години по-късно, когато той изпитва силна неприязън към версията на "Сиянието" на известния режисьор Стенли Кубрик от 1980 г. В обширно интервю за Deadline от 2016 г. Кинг настоява, че не съжалява за сключените от него филмови или телевизионни договори, като изтъква няколко, при които е "наистина доволен от резултата" - "Кери", "Мъртвата зона", "Мизъри" и "Изкуплението Шоушенк".

Стивън Кинг Кинг на екрана документален филм
Сподели
Свързани новини