Wishlist
Papi Hans
Papi Hans
Ot Strah Da Me Zagubish
Плейлист Гледай Уебкам
Звук
Wishlist
Начало / Новини / Начините, по които можем да подкрепяме любимите ни музиканти

Начините, по които можем да подкрепяме любимите ни музиканти

08 Януари 2020
Начините, по които можем да подкрепяме любимите ни музиканти

“Музикант къща не храни”. Вероятно десетки пъти сте чували тази фраза, която вече спокойно можем да наречем клише. Да си музикант действително не е най-лесното нещо на света, но при постоянна подкрепа от най-лоялните фенове, имаш достатъчно добри изгледи да се издържаш финансово.


Разбира се, тук не говорим за най-големите световни звезди, които правят милиони долари без особени усилия. Те вече са осигурени доживот. Тук ще говорим за начините, по които можем да подкрепим онези музикални артисти, за които всеки един жест на подкрепа е от жизнено важно значение.


Посещавайте редовно концертите им


Нека бъдем честни - в днешно време не са много хората, които редовно си купуват музика. Повечето от нас предпочитат да слушат любимите си артисти чрез YouTube или различните стрийминг платформи. Поради това ангажиментите в клубовете са основен начин на препитание на изпълнителите.


Най-хубавото нещо за един артист е да има редовни участия из цялата страна. Колкото повече са ангажиментите му, толкова повече приходи би регистрирал той. А това означава повече песни и повече видеа, което искаме ние в ролята си на фенове.


Един от най-добрите начини за подкрепа на артистите е да посещавате участията им, когато това е възможно. Дори и вече да сте ги гледали/слушали на живо, всяко следващо присъствие също е от огромна важност за тях. Защото ако твърде малко хора посетят техен концерт на дадено място, надали собственикът на клуба би поканил този артист отново. Специално в България, цените за вход при музикални участия не са никак високи, а и никой не ви задължава да похарчите половината си заплата на бара. 






Слушайте ги и гледайте видеата им


За да може даден артист да стигне до това да бъде канен за участия, то той трябва все пак да разполага с някаква популярност и цифри, които да докажат това. Нали се сещате - ако един артист има средно по хиляда гледания на парчетата си в YouTube, например, надали собствениците на клубове биха решили, че той ще напълни заведенията им с клиентела.


Макар и много изпълнители да не го признават, броят на гледанията/слушанията е важен за тях, защото е единствената обективна оценка на техния труд. 


Същото важи и за възможността артистите да заработват от реклама на продукти и брандове, което също е силен финансов стимул за тях. Собствениците на фирми обаче не биха прибегнали до изпълнителите за реклама, ако не сметнат, че те са достатъчно популярни за целта.



Когато е възможно - купувайте албумите им


Както вече посочихме, продажбата на албуми вече не е това, което е било преди цялостната дигитализация на музиката. В България има парадоксални случаи като Криско, който от почти десет години е сред водещите артисти у нас, но все още няма издаден албум. Просто защото самият той не смята, че това е нужно, за да има добри приходи от дейността си.


Все още обаче повечето артисти остават верни на традицията да радват феновете си с албуми, които освен дигитално, излизат и на физически носители. Ако все още сте склонни да си купувате CD-та, то всеки даден лев за албума на вашия любимец е безценна помощ за него. 


В някои случаи има опция да закупите албумите на своята любима банда и в дигитален формат. Дори и след това да продължите да ги слушате в Spotify, например, тази финансова подкрепа означава много за тях. 


Мърчъндайз


Много артисти предлагат на феновете си мърчъндайз, с продажбата на който да подпомагат своята дейност. Най-често той се явява под формата на тениски, блузи, шапки и други подобни. Ако даденият изпълнител или банда има собствен сайт, най-често в него има секция за мърчъндайз, където можете да разгледате наличните артикули. Много често те се продават и по време на участията на въпросния артист в съответния клуб. Някои продават своя мърч и през социалните мрежи. 


Ефектът на мърчъндайза не се изчерпва единствено до парите, с които вие подкрепяте дадения артист. След като вече сте закупи тениска на бандата, която обичате, самото ѝ носене сред други хора е своеобразен вид подкрепа. По този начин вие спомагате за увеличаването на тяхната популярност, което неминуемо води до по-големи успехи в бъдеще.


Това са някои от основните начини, по които бихте могли да подкрепяте любимите си музикални артисти. Да се изхранваш с изкуство определено не е най-лесното нещо на света. Много талантливи изпълнители са принудени да имат ежедневна работа, за да могат да подкрепят усилията и желанието си да създават музика. Има обаче начини, по които ние, феновете, бихме могли да им помогнем да вървят по пътя на изкуството. Вече изброените такива са отлични примери за това. Бъдете сигурни, че вашите любими артисти ще ви бъдат благодарни за всеки закупен билет, за всяко изгледано видео или всяка закупена тениска. 

които любимите можем музиканти начините подкрепяме
Сподели
Свързани новини