Wishlist
Начало / Новини / Meta разработва "мислещ" изкуствен интелект

Meta разработва "мислещ" изкуствен интелект

14 Юни 2023
Meta разработва "мислещ" изкуствен интелект

Ян Лекун - учен от компанията Meta - заяви, че генеративният изкуствен интелект - технологията, която стои зад ChatGPT - вече е в задънена улица, като вместо това обеща нов изкуствен интелект, наподобяващ човешката рационалност.

"Днес изкуственият интелект и машинното обучение наистина са гадни. Хората имат здрав разум, а машините - не", каза Ян Лекун пред репортери на събитие за представяне на Meta в Париж.

Лекун говори, докато Meta обявяваше най-новия си проект за ИИ - наречен базирана на изображения Joint Embedding Predictive Architecture, или JEPA. Проектът има за цел да излезе извън рамките на генеративния ИИ, подобен на ChatGPT, и да даде на машините способността да правят концепции от абстрактни идеи, а не просто да преписват това, което съществува онлайн.

"Генеративните модели са минало, ние ще ги изоставим в полза на съвместно вграждащата се предсказваща архитектура", каза Лекун, изтъквайки проекта Meta, който ще ръководи. "Моята прогноза е, че след няколко години генеративните големи езикови модели вече няма да се използват, ще имаме по-добро нещо, което да ги замени", добави той.

Лекун е смятан за голям мислител в областта на изкуствения интелект и е критик на шума около генеративните модели. Той смята, че страховете и вълненията около генеративния ИИ силно завишават действителните му възможности.

В публикация във Facebook главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг заяви, че инструментът JEPA е с отворен код, което означава, че ще бъде на разположение на изследователите, за да могат да се занимават с него.

Ян Лекун meta ИИ
Сподели
Свързани новини