Wishlist
Начало / Новини / Kalush Orchestra разказват уникалната история на песента победител на Евровизия

Kalush Orchestra разказват уникалната история на песента победител на Евровизия

17 Май 2022
Kalush Orchestra разказват уникалната история на песента победител на Евровизия

Kalush Orchestra разказват уникална история в песента, спечелила Евровизия в Торино, Италия. С 631 точки, събрани от гласуването на 24-те участващи нации, украинците станаха шампион с парчето си „Stefania“.

Представяйки едно безкрайно емоционално изпълнение, групата навлезе във финалната фаза на състезанието като фаворит и показа на света колко жизнена и зрелищна е украинската култура. Kalush Orchestra получиха овации от над 13 000 зрители на Pala Alpitour Arena и спечелиха сърцата и умовете на милионите, които гледаха у дома. Те завършиха представянето си с искрената молба „Молим всички ви, помогнете на Украйна, помогнете на Мариупол, помогнете на Азовстал.”

Песента-победител, озаглавена „Stefania“, която съчетава рап и хип-хоп с традиционна украинска народна музика, е посветена на майката на фронтмена Oleh Psiuk. В контекста на нахлуването на Русия, песента придобива едно ново значение – любов към родината. Тя се превръща в химн и бива използвана в хиляди TikTok видеа от украинци, документиращи войната.

Те представиха и невероятно затрогващото музикално видео към парчето, заснето в Буча, Ирпин, Бородянка, Хостомел и други градове в близост до Киев, претърпели ужасите на руската окупация. В клипа се виждат множество жени-военни, които спасяват деца и ги водят през развалините, докато групата изпълнява песента пред взривени сгради и руини от някогашни улици - реални изображения от унищожението. Видеото завършва с кадър на малко момиченце, което държи запален коктейл Молотов - ярко напомняне за опустошителните последици от войната.

Не само символиката, свързана с украинските военни усилия, донесе на Kalush Orchestra победата. С мелодичния си припев и включването на традиционен украински духов инструмент, наречен теленка, „Stefania“ става фаворит на букмейкърите още преди началото на войната, когато те я поставят на пето място с най-голяма вероятност за победа.

Във времена на невъобразими страдания за тяхната страна, групата носи на цяла Европа послание за сила и надежда. Побеждавайки в конкурса Евровизия 2022, Kalush Orchestra се завръщат в Украйна като национални герои.

„Тази победа не е за нас, а за смелия украински народ, който се бори за свободата ни. Всички те застанаха на сцената заедно с нас в този момент и ни дадоха сили.”, коментират те победата си.

евровизия песента история победител orchestra kalush разказват уникалната
Сподели
Свързани новини