Wishlist
Начало / Новини / Янко Янков: Президентът знае най-добре защо е охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски

Янко Янков: Президентът знае най-добре защо е охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски

08 Юли 2020
Янко Янков: Президентът знае най-добре защо е охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски

Ахмед Доган и Делян Пеевски са с назначена охрана по закона за НСО, а ръководител на службата е президентът. Румен Радев трябва да е наясно кои са причините, за да има такава охраната, защото специалните службди доклад на него. В интервю за Dariknews зам.-председателят на ДПС Янко Янков защити тази теза по повод на извлението на президента на Република България по-рано днес.

"НСО охранява стриктно хора, които са застрашени и тяхната охрана е пряко свързана с националната сигурност на България. Охраната е по законов ред. Щом казваш, че не е необходима охрана, кажи защо не е необходима охрана?", пита още Янков в интервюто.

В противен случай, по думите му,  би означавало, че нямаме доверие на институциите, които участват в тази комисия - ДАНС и главният секретар на МВР, които знаят най-добре кое е важно за националната сигурност на страната.

"Съгласно закона, могат да се охраняват и други български граждани, на които животът е застрашен във връзка с националната сигурност на Република България, освен председател на парламента и премиер. И от тази гледна точка президентът трябва най-добре да знае кои са - той получава доклади от специалните служби и трябва да знае", озадачено реагира Янков.

"Президентът иска да предпази себе си. Стига с този популизъм, с който само демогогстваме пред българските граждани. С медийни прояви не знам докъде ще докараме България по този начин", призовава още зам.-председателят на ДПС.

Според Янков не отива на бивш министър като Христо Иванов подобна акция по море. Янков апелира към българските политици да се държат по-сериозно.


*Снимка: Канал 3

защо делян пеевски янко янков президентът знае най-добре охраната ахмед доган
Сподели
Свързани новини