Wishlist
Начало / Новини / Честит 24 май!

Честит 24 май!

24 Май 2021
Честит 24 май!

България чества 24 май днес! Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Кирил и Методий са родени в Солун (днешна Гърция). Методий - през 810г., а Кирил - през 827г. 

Около 855 година Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. „Сказание за буквите“ на Черноризец Храбър свидетелства за това. С нея се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя се заемат да популяризират християнството на славянски език във Великоморавия. Те превеждат от гръцки на старобългарски език най-необходимите богослужебни книги и така полагат основите на старобългарския литературен език.

Делото на Кирил и Методий бива продължено от техните ученици Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава, които, идвайки в България, намират подкрепа за своето дело от българския цар Борис I. Така били създадени Охридската и Преславската книжовни школи. В резултат на просветната и книжовната дейност на учениците на Кирил и Методий, България станала основен център на славянската писменост.

В края на IX век двамата братя са канонизирани от църквата за светци.

"Върви, народе възродени" е химнът на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Автор на текста е поетът Стоян Михайловски, който написал стихотворението през 1892г. Първоначалният текст бил озаглавен „Химн на Св.св. Кирилъ и Методи” и включва 14 куплета, от които ние днес изпълняваме най-често първите шест. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков открил стихотворението в учебника на свой ученик. Изключително вдъхновен, той написал музиката към него само за около четвърт час.

Празнични шествия ще преминат по улицата на много български градове, общините са планирали концерти, награждавания на изтъкнати творци и дейци на просветата.

Бъдете здрави, будни и горди българи! Честит празник! 




честит май
Сподели
Свързани новини