Повече шестици на матурите тази година | The Voice

ПОВЕЧЕ ШЕСТИЦИ НА МАТУРИТЕ ТАЗИ ГОДИНА

03 June 2011

Зрелостниците от София, Стара Загора и Пловдив са се справили най-добре на изпитите. Най-зле са се представили учениците от Разград, Търговище и Шумен. Експертите обясниха, че намалява броят на учениците, отговорили правилно на правописната норма в матурата по български език и литература. Именно правописът остава слабото място на зрелостниците. За сметка на това се забелязва сравнително високо владеене на лексикалната и литературната част от изпита.

По-високи в сравнение с миналата година са резултатите на зрелостниците, явили се на матура тази година. Сред направените изводи на просветното министерство е и по-високата активност тази година. На изпит са се явили 98% от допуснатите, докато миналата година делът е бил 94%.

На двете матури тази година има по-висок брой отлични оценки и по-малко двойки. И тази година най-много зрелостници са решили да се явят на изпит по география на втората матура - над 22 000 са избрали този предмет, а миналата година това са направили близо 30 000 абитуриенти. Въпреки това се забелязва отлив от географията и вероятно затова резултатите по този предмет са по-високи с около 10 точки тази година. За сметка на географията интересът се е повишил в полза на биологията и философията.

Нараства и броят на учениците, които пишат по последния 41 въпрос от матурата. Тази година 30% не са писали по този въпрос, докато миналата година делът е бил над 40%. Зрелостниците все по-добре се справят с резюме на текст.

От 2008-а година досега най-висок успех постигат учениците от профилираните гимназии, следвани от тези от гимназиите по изкуства, среднообразователните училища и професионалните гимназии. От просветното министерство съобщиха, че ще качат на сайта си най-добрите есета и съчинения от изпита по български език и литература. Всички зрелостници могат да проверят резултатите си, като посетят сайта http://rezultati.zamaturite.bg/.

КОМЕНТАРИ

БИСКВИТКИ
Този уебсайт използва "бисквитки" за подобряване на ефективността му. За повече информация вижте Политика за използване на бисквитки.
РАЗБРАХ