Хлябът по новия стандарт "България" е вече в магазините | The Voice

ХЛЯБЪТ ПО НОВИЯ СТАНДАРТ "БЪЛГАРИЯ" Е ВЕЧЕ В МАГАЗИНИТЕ

21 April 2011

Две мелници в страната - в Сливен и в София и по един хлебозавод в столицата и в Стражица са покрили нормите за стандарта, съобщи БНТ.

Той се отнася за три вида хляб - „Бял", „Добруджа" и „Типов". Съставките от които е приготвян са единствено брашно, сол, мая и вода. Няма да бъдат използвани никакви подправки, а срокът на годност ще е 36 часа. Очаква се един път в месеца да се извършва контрол на фирмите, решили да произвеждат хляб по стандарт „България".

За нарушителите, неспазили изискванията, ще бъдат налагани глоби от 500 до 10 000 лв. Други санкции са затваряне на цеха и отнемане на стандарта.

Всеки производител сам решава дали да произвежда хляб по стандарт, съобщи БНР. Още 15 фирми чакат проверката на агенцията, за да започнат производство. Според хлебари процесът се забавя заради забавените инспекции от контролния орган и трудната стиковка по веригата зърно-брашно-хляб.

КОМЕНТАРИ

БИСКВИТКИ
Този уебсайт използва "бисквитки" за подобряване на ефективността му. За повече информация вижте Политика за използване на бисквитки.
РАЗБРАХ