18 March 2011
Министерството на здравеопазването ще засили проверките за тютюнопушене в заведенията след 17.00 часа, както и в празничните и почивни дни. Причината за това са сигнали на граждани, че правилата за пушене в ресторанти, питейни заведения, барове, хотели не се спазват стриктно в по-късните часове на денонощието. Според новите правила тютюнопушенето в закрити обществени места се допуска само, ако има обособени помещения, които са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. На вратите им трябва да седят специални табели, които да показват, че помещенията са за пушачи, както и че пребиваването на младежи до 18 години в тях е забранено.
Пушенето е основен рисков фактор за възникване на много социалнозначими заболявания - онкологични, сърдечно-съдови и белодробни. Според изчисления на Световната здравна организация повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето.
В цигарите се съдържат 46 канцерогенни вещества. Едни от най-вредните сред тях са:
- формалдехид – който се използва за балсамиране на мъртвото тяло, причинява рак;
- бензен – който се открива в бензина, води до рак, левкемия, хромозомна абнормалност;
- полониум 210 – радиоактивен и много токсичен, води до рак;
- винил хлорид – използва се за изработването на тръби, води до рак;
- водороден цианид – води до загуба на теглото при човека, един от най-токсичните агенти в тютюневия дим; - катран – води до рак, до увреждане на белия дроб;
- амоняк – води до астма.
Грижата за здравето е отговорност на всеки човек, от министерството на здравеопазването призовават всеки да помисли преди да запали цигара.