Съвети за безопасен Великден

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСЕН ВЕЛИКДЕН

21 April 2011

Заради настъпващите великденски празници и повишеното потребление на яйца, козунак и агнешко месо, Агенцията по безопасност на храните разпространи съвети към потребителите и отваря горещ телефон през почивните дни.

От агенцията съобщават, че при нарушения потребителите могат да подават сигнали чрез интернет страницата им или на телефона на потребителя 0700 122 99, който ще работи през почивните дни от 8 до 21 ч.

Съветите на агентите

Не трябва да се купуват яйца и други храни от нерегламентирани обекти

При покупка на яйца трябва да се обърне специално внимание дали имат печат върху черупката с кода на производителя, защото тя удостоверява, че те са предназначени за предлагане на пазара.

Прясното агнешко месо е с червено-розов цвят и мазнина с бял до жълт цвят и носи здравна маркировка на най-малко 4 места - на плешките и външната повърхност на бутчетата. Здравната маркировка е печат във формата на елипса с абревиатура BG, номера на предприятието и ЕО.

Боите за яйца, които се продават на пазара са комбинация от оцветители, с различни цветове – така наречените "Е" добавки и "Е" номера. Всички производители и вносители на бои за яйца са длъжни да използват само оцветители – разрешени в ЕС. В списъка обаче има определени оцветители, които са забранени за директна продажба: Е- 121,123, 127, 128,154, 160б, 173, 180 – и те не могат да бъдат влагани в боите за яйца.

Когато козунакът е с наситен жълт цвят и не е посочено в етикета наличието на оцветител, това води до съмнение за подвеждаща информация по отношение на състава му. В случай че фирмата-производител е използвала оцветител, той трябва задължително да бъде обявен на етикета с "Е" номер или наименованието му.

При продажба на дребно на пресни плодове и зеленчуци търговците са длъжни да предоставят информация относно име, страна на произход и производител на видно място в четлив вид в близост до всеки продукт.

КОМЕНТАРИ

БИСКВИТКИ
Този уебсайт използва "бисквитки" за подобряване на ефективността му. За повече информация вижте Политика за използване на бисквитки.
РАЗБРАХ