Радио The Voice

За и против фаст- фуд

10:42 | 15 март 2010
В какви ли не грехове обвиняват заведенията за бързо хранене

В какви ли не грехове обвиняват заведенията за бързо хранене. Че храната е канцерогенна, че води до привикване и затлъстяване, че няма нищо общо с рационалното и здравословно хранене. Кое от всичко това е истина и има ли изобщо такава в тези наистина сериозни обвинения!? Защото, ако не друго, на храната там не може да се отрече поне едно - повечето хора я намират за много вкусна.

Ако става дума за канцерогенността, тя трябва да се търси евентуално не в самите продукти, а в технологията на производството. Дори и заклетите врагове на фаст-фуд трябва да признаят, че заведенията, предлагащи такава храна, начините на производство са съобразени с най-модерните технологии, прилагани в хранителната промишленост като цяло. Затова не може и да става дума за канцерогенност. По-скоро такава може да се търси при приготвената в домашни условия храна – например при използване на прегоряла мазнина.

Често обвиняват заведенията за бързо хранене, че използват и добавки, които водят до привикване и дори до пристрастяване. Началото на това мнение е още в средата на миналия век, когато в Европа се появяват първите сигнали за тревога от определено хранително поведение, получило дори свое име – “болестта на китайските ресторанти».

В приготвянето на китайската храна тогава често е бил използван натриев глутамат, който придавал специфичен вкус на ястията. Натриевият глутамат при редовна употреба крие риск от алергии и неговото използване е силно ограничено. Все пак не може и да става дума за пристрастяване, а по-скоро за различни вкусове.

Разбира се, превръщането на фаст-фуд в ежедневие не може да се толерира. “Бързата» храна не се отличава с балансирано съдържание на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и микроелементи. Тази липса на баланс има своите съвсем видими резултати – неслучайно най-много хора с наднормено тегло или вече страдащи от затлъстяване има в англо-саксонския свят, където фаст-фуд отдавна е станал всекидневие за мнозина.

Не е чудно и че много деца също страдат от тегло над нормата. Организмът, който расте, е особено чувствителен към дисбаланса в храната и липсата на някои вещества в нея.

Според някои диетолози обяснението защо фаст-фуд привлича хората е психологическо. Когато човек е гладен, красиво оформената храна разбира се изглежда привлекателно. Освен това този тип храна бързо задоволява глада, най-често в приятна обстановка, с добро обслужване и при сравнително ниска цена.

Източник: Здраве.bg

WE LOVE MUSIC 11:00 - 13:00 Слушай
  • JUSTIN TIMBERLAKE CAN'T STOP THE FEELING! 11:36 сега
  • FABRIZIO PARISI AND MIYAN, BELONOGA SUNBEAMS 11:32 предишна
  • CAMELPHAT ELDERBROOK COLA 11:28 предишна
  • MELIH AYDOGAN, RIA LOVED BY U 11:26 предишна
  • CHARLIE PUTH HOW LONG 11:22 предишна
  • DISCIPLES ON MY MIND (ALEX ROSS REMIX) 11:19 предишна
  • MASSARI, TORY LANEZ NUMBER ONE 11:15 предишна
  • KRISKO, PAVELL, VENCI VENC GEROI (ID) 11:12 предишна
  • INNA NIRVANA 11:06 предишна
  • CNCO, LITTLE MIX REGGAETON LENTO 11:03 предишна
We love music 11:00 - 14:00