Радио The Voice

За и против фаст- фуд

10:42 | 15 март 2010
В какви ли не грехове обвиняват заведенията за бързо хранене

В какви ли не грехове обвиняват заведенията за бързо хранене. Че храната е канцерогенна, че води до привикване и затлъстяване, че няма нищо общо с рационалното и здравословно хранене. Кое от всичко това е истина и има ли изобщо такава в тези наистина сериозни обвинения!? Защото, ако не друго, на храната там не може да се отрече поне едно - повечето хора я намират за много вкусна.

Ако става дума за канцерогенността, тя трябва да се търси евентуално не в самите продукти, а в технологията на производството. Дори и заклетите врагове на фаст-фуд трябва да признаят, че заведенията, предлагащи такава храна, начините на производство са съобразени с най-модерните технологии, прилагани в хранителната промишленост като цяло. Затова не може и да става дума за канцерогенност. По-скоро такава може да се търси при приготвената в домашни условия храна – например при използване на прегоряла мазнина.

Често обвиняват заведенията за бързо хранене, че използват и добавки, които водят до привикване и дори до пристрастяване. Началото на това мнение е още в средата на миналия век, когато в Европа се появяват първите сигнали за тревога от определено хранително поведение, получило дори свое име – “болестта на китайските ресторанти».

В приготвянето на китайската храна тогава често е бил използван натриев глутамат, който придавал специфичен вкус на ястията. Натриевият глутамат при редовна употреба крие риск от алергии и неговото използване е силно ограничено. Все пак не може и да става дума за пристрастяване, а по-скоро за различни вкусове.

Разбира се, превръщането на фаст-фуд в ежедневие не може да се толерира. “Бързата» храна не се отличава с балансирано съдържание на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и микроелементи. Тази липса на баланс има своите съвсем видими резултати – неслучайно най-много хора с наднормено тегло или вече страдащи от затлъстяване има в англо-саксонския свят, където фаст-фуд отдавна е станал всекидневие за мнозина.

Не е чудно и че много деца също страдат от тегло над нормата. Организмът, който расте, е особено чувствителен към дисбаланса в храната и липсата на някои вещества в нея.

Според някои диетолози обяснението защо фаст-фуд привлича хората е психологическо. Когато човек е гладен, красиво оформената храна разбира се изглежда привлекателно. Освен това този тип храна бързо задоволява глада, най-често в приятна обстановка, с добро обслужване и при сравнително ниска цена.

Източник: Здраве.bg

WE LOVE WEEKENDS 00:00 - 08:00 Слушай
  • KAYA BURN 03:08 сега
  • SIA, KENDRICK LAMAR THE GREATEST (ID) 03:05 предишна
  • TIESTO, KYLER ENGLAND TAKE ME 03:00 предишна
  • HEY VIOLET GUYS MY AGE 02:57 предишна
  • GERI NIKOL GOTINA I LUDA 02:53 предишна
  • THE PARAKIT, ALDEN JACOB SAVE ME (ID) 02:50 предишна
  • CALVIN HARRIS MY WAY 02:46 предишна
  • HAILEE STEINFELD, GREY, ZEDD STARVING 02:43 предишна
  • PAVELL, VENCI VENC MOMICHETO OT KVARTALA 02:40 предишна
  • MAHMUT ORHAN GAME OF THRONES 02:37 предишна
We love music 02:00 - 06:00