Радио The Voice

Институт за кулинарни изкуства при ВУМ

16:25 | 18 август 2015
Oттук започва пътят за истинския мастер-шеф.

 

 

 

Ако искаш да станеш архитект, отиваш да учиш във ВИАС или някъде другаде в Европа. Ако искаш да станеш ландшафтен архитект, отиваш в ЛТУ или някъде другаде в Европа. Но ако искаш да станеш кулинарен архитект, има само едно място в Централна и Източна Европа – Институт за кулинарни изкуства (ИКИ) към Висшето училище по мениджмънт Варна.



Бакалавърска програма по „Гастрономия и кулинарни изкуства“ на английски език

Разположен в красивия морски град Варна, ИКИ предлага единствената по рода си официално акредитирана бакалавърска програма по „Гастрономия и кулинарни изкуства“, преподавана на английски език. Институтът предоставя задълбочени познания за класическата и модерната кулинария, за здравословното хранене, за успешния мениджмънт на елитни ресторанти. Завършилите студенти получават световно призната бакалавърска диплома, отваряща врати към всички ресторанти с една, две и три звезди „Мишелин“ в Европа. ИКИ е идеалното място за артистични, креативни и амбициозни хора, които искат да направят успешна кариера в сферата на кулинарията, да развият творческите си умения, да дадат полет на изследователския си дух. С познанията и опита, които придобиват, възпитаниците на ИКИ се утвърждават като едни от най-добрите специалисти в областта без конкуренция на националните, регионалните и световните пазари.



Оборудване като в световните ресторанти с 2 звезди „Мишелин“

Учебните кухненски помещения на ИКИ са обзаведени с модерно оборудване по стандартите на водещите световни ресторанти. Особено интересна е лабораторията за сетивен анализ. Партньор на ИКИ е производителят на оборудване за емблематични световни ресторанти с 2 звезди „Мишелин“ – Menu System. На разположение на студентите на ИКИ е и изключителната градина, в която се отглеждат обичайни и редки ядливи цветя и билки, както и уникални за България зеленчуци.



Безценен опит и умения и през трите години на обучение

През първата учебна година ИКИ поставя фокуса върху базисните знания и умения, които всеки професионален клас от световен ранк трябва да притежава – от основни практически съвети до детайлите във всяка професионална кухня. Институтът предоставя единствената в тази част на Европа гъвкава програма на своите студенти, за да отговори на индивидуалните нужди на всеки един от тях. За тези, които искат сертификат за Напреднали професия „Готвач“, е предвидена една учебна година.

През втората година на обучение бъдещите мастер-шефове се изкачват с едно стъпало по-нагоре, като придобиват опит и умения в областта на мениджмънта. Преподавателите дават поле за изява на тяхната креативност и се стремят да ги обучат в познаването на всички местни продукти, за да могат един ден да съставят най-доброто меню. Обучението включва актуални предмети като „Управление на взаимоотношенията с производителите“, „Инженерство на Меню“, „Маркетингова психология“, „Типография“. През тази година се получава и Сертификатът „Професионалист кулинарни изкуства“ с вече придобито умение да създават кулинарни шедьоври.

Третата година дава възможност за разширяване на спектъра от насоки за развитие на кариерата отвъд кухнята – опознаване на философията на готвене и хранене и влиянието на храната върху нашето ежедневие, история, традиции и култура, развиване на експериментаторски умения върху текстурата на храната, аромата, цвета, вкуса и тяхното влияние върху човешкия мозък. След успешното завършване на тригодишния курс студентите получават степен професионален бакалавър „Гастрономия и кулинарни изкуства“.



Стажове в европейски ресторанти от Мишелинов клас

По време на следването си всеки студент провежда няколко стажа в зависимост от продължителността на програмата, която е избрал. Едни от най-важните елементи за изграждане на успешна кариера са нивото на ресторантите, в които всеки студент е стажувал, и контактите, които е създал. Точно затова стажовете в ИКИ се провеждат в едни от най-добрите ресторанти в Европа.

ИКИ – съчетание на наука, изкуство и практика в проектирането, изграждането и художественото оформление на всеки кулинарен шедьовър.



За повече информация посети: http://culinaryartseurope.com/landing/bg.php




 

 

 

WE LOVE WEEKENDS 00:00 - 08:00 Слушай
  • LOUISA JOHNSON BEST BEHAVIOUR (ID) 04:07 сега
  • MAJOR LAZER, ANITTA, PABLLO VITTAR SUA CARA 04:05 предишна
  • DUA LIPA NEW RULES (ID) 04:01 предишна
  • BURAK YETER, DANELLE SANDOVAL TUESDAY (ID) 03:58 предишна
  • JP COOPER SHE'S ON MY MIND 03:55 предишна
  • KYGO, ELLIE GOULDING FIRST TIME 03:52 предишна
  • NIALL HORAN TOO MUCH TO ASK 03:49 предишна
  • FLY PROJECT GET WET (BY FLY RECORDS) 03:45 предишна
  • CAMELPHAT ELDERBROOK COLA 03:41 предишна
  • THE GREEN CHILDREN DREAMERS (EMBODY REMIX) 03:39 предишна
We love music 01:00 - 06:00